ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Torcik czereśniowo śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowy, bardzo śmietanowy i czereśniowy torcik. Polecam bo jest wart spróbowania i bardzo ładnie wygląda.

Torcik czereśniowo śmietanowy

Składniki:

Torcik czereśniowo śmietanowy

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • MASA KISIELOWA:
  • 1 mały kubuś 300 ml
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 40 dag czereśni
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 400 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czekolada mleczna
  • DODATKOWO:
  • czereśnie do dekoracji
  • 1/2 opakowania galaretki z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Torcik czereśniowo śmietanowy
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Potem dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Biszkopt przełożyć na talerz i obtoczyć obręczą z tortownicy. Czereśnie wypestkować, przekroić na pół i ułożyć na biszkopcie. Do soku dodać 140 ml wody, trochę odlać i wymieszać w tym kisiel. Resztę soku zagotować i ugotować kisiel. Ugotowany kisiel wylać na czereśnie. Ostudzić. Kremówkę ubić ze śmietan fixem i cukrem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z kremówką. Ułożyć ma czereśniach. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zastygnie pokroić w kostkę i ułożyć na brzegu tortu. W środku ułożyć czereśnie.