SUPERPRZEPIS

Torcik Gruszkowa finezja

  • 4
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Torcik Gruszkowa finezja

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina.

Składniki:

Torcik Gruszkowa finezja

Biszkopt :

Masa gruszkowa:

  • 2kg dojrzałych gruszek
  • 0,75 l wina białego półsłodkiego
  • 4 galaretki o smaku gruszkowym
  • 1 cukier wanilinowy 30g
  • 1 łyżka żelatyny

Masa z bitej śmietany:

Poncz:

  • 1łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 75ml Amaretto
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:

  • cynamon
  • 260g rurek waflowych z polewą czekoladową
  • żółte perełki
  • kwiatki cukrowe

Sposób przygotowania:

Torcik Gruszkowa finezja

Biszkopt

Torcik Gruszkowa finezja

Do ubitych białe dodać cukier dalej ubijać następnie dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C .

Masa gruszkowa

Torcik Gruszkowa finezja

Obrać gruszki, wydrążyć nasienie, i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Następnie dodać cukier wanilinowy, jedną szklankę wina, doprowadzić do wrzenia. Prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Dodać sypkie galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Doprowadzić do wrzenia i całkowitego rozpuszczenia galaretek. Nie gotować !

Poncz

Torcik Gruszkowa finezja

Wrzątkiem zalać kawę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Do zimnej kawy wlać amaretto i wymieszać. Do formy przełożyć biszkopt, dokładnie nasączyć ponczem. Obwód tortownicy obłożyć rurkami z czekoladą, wylać wystudzoną masę gruszkową i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa z bitej śmietany

Torcik Gruszkowa finezja

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem, wyłożyć na masę gruszkową, wygładzić i zrobić wzorek szpatułką z ząbkami. Wierzch torcika posypać cynamonem i udekorować żółtymi perełkami oraz kwiatkami z cukru. Wstawić lodówki na około 2 godziny.