Strona główna Torcik jagodowo-chałwowy

Torcik jagodowo-chałwowy

iziona - autor przepisu Torcik jagodowo-chałwowy offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 619
  •  
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Torcik jagodowo-chałwowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale sama coś miała słabe wzięcie, więc postanowiłam zrobić ciasto i to był szczał w 10 :)


trudność: łatwe
czas:

Torcik jagodowo-chałwowy - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • Chałwa:
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 12 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
  • Dodatkowo:
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 słoika dżemu jagodowego

Torcik jagodowo-chałwowy - PRZYGOTOWANIE:

Wcześniej przygotować chałwę. Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć. Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić. Ciasto: Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem. Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia. Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę. Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić. Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.



Komentarze do Torcik jagodowo-chałwowy (strona 1 z 1)  
kołczu

kołczu
offline

2012-07-09 13:26
Mmmm wygląda bardzo smacznie :)
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-07-16 16:26
Paluszki lizać!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Torty
Biszkoptowy torcik z bananami Tort czekoladowo - rodzynkowy Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Tort budyniowy z truskawkami Helikopter dla Błażejka Tort "Dwa Serca"
Tort naleśnikowy na zimno Lekki wiosenny, fiołkowy tort. Tort Orzechowa brzoskwinka
Tort w różyczki Torcik z musem brzoskwiniowym Torcik urodzinowy dla Teściowej
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane