sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Torcik kakaowo- cynamonowy z owocami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto o delikatnym, orzeźwiającym smaku. Kiwi i brzoskwinie nadają mu soczystości a cynamon odrobinę pikanterii.

Torcik kakaowo- cynamonowy z owocami i śmietaną

Składniki:

Torcik kakaowo- cynamonowy z owocami i śmietaną

Składniki na biszkopt 2 szt ( tortownica 21 cm )

masa śmietanowa

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowo- cynamonowy z owocami i śmietaną
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy z kakao i cynamonem. Stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Na koniec wlewamy roztopione masło. Pieczemy około 15- 20 minut w 180 stopniach.

Brzoskwinie kroimy w kostkę, dodajemy do śmietany razem z syropem. Dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Wlewamy do masy śmietanowej.

Na dnie tortownicy układamy jeden biszkopt. Przekładamy tężejącą masę i przykrywamy drugim ciastem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Smarujemy nią wierzch ciasta. Kiwi obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy na połówki.

Każdą część kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z brzoskwiniami. Aby nasza róża wyszła równo wyznaczamy sobie centrum.

Zaczynając od środka układamy plasterki kiwi a na końcu brzoskwiń. Ciasto wstawiamy ponownie do lodówki. 

Tagi:

tort