SUPERPRZEPIS

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Torcik karpatkowy o smaku kiwi Więcej zdjęć (2)

Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje!

Składniki:

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm

Masa śmietanowa z kiwi

  • 3 sztuki dojrzałego kiwi
  • 1 galaretka kiwi
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 litra śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

Ciasto:

Torcik karpatkowy o smaku kiwi
ciasto przygotowujemy jak w przepisie podanym

Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.

Krem:

Torcik karpatkowy o smaku kiwi
kiwi zasypujemy cukrem gotujemy aż się cukier rozpuści

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.

ETAP 3:

Torcik karpatkowy o smaku kiwi
śmietanę ubijamy na sztywno łączymy z musem z kiwi

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki.
Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.