SUPERPRZEPIS

Torcik kawowo czekoladowy

  • 6
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Torcik kawowo czekoladowy Więcej zdjęć (3)

użyłam dziś kremu w proszku i muszę przyznać, że efekt jest smaczny

Składniki:

Torcik kawowo czekoladowy

 

  • 1 biszkopt kawowy
  • https://gotujmy.pl/biszkopt-kawowy,przepisy,129701.html
  • 1 czekoladowy krem do tortów
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 ml kawy
  • 50 ml bacardi gold
  • płatki czekoladowe do posypania

 

Sposób przygotowania:

Torcik kawowo czekoladowy
Biszkopt upiec według przepisu : https://gotujmy.pl/biszkopt-kawowy,przepisy,129701.html. Przygotować masę : zimne mleko wlać do naczynia, wsypać zawartość opakowania do sporządzenia kremu. Chwilę ubijać na wolnych obrotach, potem zwiększyć na najwyższe i ubijać aż powstanie ubita masa. W osobnym naczyniu utrzeć miękkie masło i dodać do masy kremowej. Ponownie chwilę ucierać, aż masa będzie kremowa. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Do zimnej kawy wlać bacardi, wymieszać i nasączyć miksturą oba krążki ciasta. Na paterze położyć pierwszy nasączony krążek, wyłożyć 1/2 masy. Rozsmarować masę i przykryć drugim plackiem. Zostawić trochę masy do dekoracji a resztę rozsmarować na górze i po bokach tortu. Widelcem można zrobić wzorki. Odłożoną masą udekorować górę ciasta i posypać płatkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Torcik kawowo czekoladowy
na pierwszy placek wyłożyć 1/2 masy i przykryć drugim krążkiem nasączonym w kawie i bacardi.
Torcik kawowo czekoladowy
gotowy torcik kawowo czekoladowy tak sie prezentuje w przekroju.