AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Torcik kawowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromatyczny torcik dla wielbicieli kawy.

Torcik kawowy 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik kawowy 2

 

 

  • BUDYNIOWA MASA KAWOWA:
  • 1,5 litra mleka 3.2%
  • 1,5 kostki masła lub masła roślinnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej.

 

  • 1 bita śmietana Śnieżka
  • 200 ml mleka
  • 1 szklanka słabej kawy rozpuszczalnej z 1 łyżeczką cukru- do nasączania biszkopta.

 

Sposób przygotowania:

Torcik kawowy 2
BISZKOPT: Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek- białka ubić na bardzo sztywno z odrobiną soli. Dodać cukier, następnie żółtka i dalej ubijać. Na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą mieloną, wszystko delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i wylać na nią ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 170ºC około 30 min. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części. Spód położyć na talerzu, nasączyć kawą z cukrem, wyłożyć część masy budyniowo - kawowej, przykryć drugą połową ciasta, nasączyć kawą, posmarować masą i nakryć ostatnim blatem biszkoptowym.. Na wierzch ciasta wyłożyć resztę budyniu, rozsmarować, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i posypać kawą granulowaną lub kakao Puchatek. KAWOWA MASA BUDYNIOWA: 1 litr mleka zagotować, budynie wymieszać w 1/2 litra mleka, dodać zimny napar kawowy, wszystko dokładnie wymieszać i wlać do gotującego mleka, zagotować i przestudzić. Zimny budyń zmiksować z 1,5 kostki masła lub masła roślinnego. SMACZNEGO :)
Torcik kawowy 2
Aromatyczny kawowy torcik dla wielbicieli kawy :))
Torcik kawowy 2
Kawałek pysznego kawowego torcika z masa budyniową i bitą śmietaną.