SUPERPRZEPIS

Torcik kokosowo-czereśniowy

  • 10
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Torcik kokosowo-czereśniowy

Pyszne ciasto z kokosową masa budyniową i galaretką ze świeżymi czereśniami. W sam raz dla łakomczuchów :)

Składniki:

Torcik kokosowo-czereśniowy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 kostki masła
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe

Poncz:

  • 50 ml likieru kokosowego
  • 50 ml wody

Galaretka:

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowo-czereśniowy

Biszkopt:

Torcik kokosowo-czereśniowy
Torcik kokosowo-czereśniowy - przekrojony biszkopt

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.

Masa kokosowa:

Torcik kokosowo-czereśniowy
Torcik kokosowo-czereśniowy - masa kokosowa na biszkopcie

2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, wlewamy na wrzące mleko, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Galaretka:

Torcik kokosowo-czereśniowy
Torcik kokosowo-czereśniowy - owoce pod galaretką

Obie galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.

Przełożenie:

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy (składniki ponczu mieszamy), wykładamy połowę gorącej masy kokosowej, rozsmarowujemy i przykrywamy drugiem blatem biszkoptu który także ponczujemy, wykładamy resztę kokosowej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Na zimnej masie układamy połówki czereśni i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do jej stężenia. Smacznego :)