agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Torcik kolorowy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Torcik owocowy i bardzo kolorowy

Torcik kolorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik kolorowy

 

  • 8 jaj kurzych
  • 1 szklanka - 200 ml cukru kryształu
  • 3 łyżki octu
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól 1 szczypta
  • mandarynki w puszcze 1 opakowanie
  • czereśnie świeże 30 dkg
  • truskawki świeże 15 dkg
  • galaretka truskawkowa 1 sztuka
  • śmietanka 30% kremowa 700 ml
  • śmietanfix 2 opakowania
  • cukier puder 4 łyżki
  • wiórki kokosowe- 1/2 szkalnki

Sposób przygotowania:

Torcik kolorowy
Przygotować niezbędne składniki na biszkopt, jajka sparzyć wrzącą wodą, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i dalej miksować. W dalszej kolejności żółtka wymieszać dokładnie z octem i proszkiem do pieczenia i przelać je do ubitej piany z białek. Całość wymieszać. Mąkę przesiać na drobnym sicie i wmieszać do składników, całość dokładnie wymieszać ze sobą. Tortownicę o średnicy 28 cm. należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto biszkoptowe i włożyć do piekarnika gorącego nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 45-50 minut i piec do uzyskania koloru złotego.
Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt. Wyjąć go i przeciąć na dwie części. Odcedzić sok z mandarynek i solidnie nasączyć sokiem z mandarynek obie części biszkoptu. Schłodzić śmietankę, ubić ją mikserem z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu na sztywną i puszystą masę. Wyłożyć masę na jeden krążek biszkoptowy, rozsmarować równomiernie, zostawić kilka łyżek ubitej masy na boki i wierzch toru. Przykryć drugim biszkoptem, resztę śmietanki rozsmarować na bokach i na wierzchu tortu. Boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Na wierzchu poukładać przepołowione czereśnie, odsączone mandarynki z puszki, pokrojone truskawki. Rozpuścić galaretkę truskawkowa i kiedy galaretka ostygnie i zacznie zmieniać swoją konsystencję, zacznie tężeć, wówczas należy ją porcjować na wierzch tortu. Schłodzić tort przed podaniem.
Torcik kolorowy
Moje ciasto biszkoptowe na tort przed wyłożeniem na blaszkę
Torcik kolorowy
tutaj biszkopt po upieczeniu stygnie i czeka na przekrojenie
Torcik kolorowy
tutaj już przekrojony biszkopcik stygnie i czeka na masę
Torcik kolorowy
tutaj tuż przed wylaniem galaretki, wyłożyłam już owoce

Tagi:

mak