VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Torcik makaronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny i oryginalny torcik, ponieważ wykonany z makaronu. Nam bardzo smakował a dla gości był miłym zaskoczeniem. Pyszny na zimno jak i na ciepło.

Torcik makaronowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik makaronowy

 

  • 500 g makaronu farfalle
  • 400 g kurczaka
  • 1 brokuł
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 285 g kukurydzy (1 puszka)
  • 300 g sera
  • Przyprawa do kurczaka
  • 6 łyżki majonezu
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • Olej do smażenia
  • Masło do formy
  • Tortownica 24 cm

 

Sposób przygotowania:

Torcik makaronowy
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Brokuł gotujemy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach i dzielimy go na trzy porcje. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Troszkę odkładamy do dekoracji. Formę smarujemy masłem. Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki możemy zabrać się za tworzenie torcika w tortownicy. Składniki układamy następującymi warstwami: połowa makaronu, porcja sera, kukurydza, 3 łyżki majonezu, połowa usmażonego kurczaka, druga porcja sera, czerwona fasola, ugotowany brokuł, druga połowa makaronu, pozostała część kurczaka, reszta sera, 3 łyżki majonezu. Na wierzchu torcika układamy szynkę szwarcwaldzką, po bokach kładziemy kokardki makaronu, posypujemy kukurydzą i fasolą. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku. Smacznego!
Torcik makaronowy
Etap 1 Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach
Torcik makaronowy
Etap 2 Na dnie układamy ugotowany makaron
Torcik makaronowy
Etap 3 Na makaronie układamy kolejne warstwy
Torcik makaronowy
Etap 4 Wszystko delikatnie dociskamy i obkładamy szynką