Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Torcik makowo śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny torcik do niedzielnej kawki

Torcik makowo śmietankowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik makowo śmietankowy

 

  • BISZKOPT I
  • mąka -0,5 szkl
  • jajka -4 szt
  • cukier - 1 szkl
  • mąka ziemniaczana -0,5 szkl
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • BISZKOPT II
  • 8 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO Z MAKIEM
  • 8 białek
  • 0,5 szkl maku
  • 0,5 szkl mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • KREM I
  • 400 ml śmietana kremówka 36%
  • 1 opak galaretka kiwi
  • 1 szkl gotowanej wody
  • KREM II
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 opak galaretki cytrynowej
  • 1 szkl gotowanej wody
  • PONCZ
  • 0,5 l wody gotowanej
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Torcik makowo śmietankowy
BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. BISZKOPT II Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. CIASTO Z MAKIEM Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut. KREM I Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać. KREM II Przygotować tak samo jak pierwszy krem. PONCZ Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować II kremem. Ciasto schłodzić w lodówce.
Torcik makowo śmietankowy
Z podanych składników został upieczony biszkopt
Torcik makowo śmietankowy
Ze śmietany kremówki i galaretki cytrynowej został zrobiony krem
Torcik makowo śmietankowy
Z białek mąki i maku zostało upieczone ciasto makowe
Torcik makowo śmietankowy
Torcik został przełożony kremem śmietankowym