Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Torcik makowo-śmietanowy z roladkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Torcik jest prosty a zarazem bardzo pyszny i lekki. Możemy go przygotować na świąteczny stół lub dla gości.

Torcik makowo-śmietanowy z roladkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik makowo-śmietanowy z roladkami

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt na roladę:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietankowa:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • kilka łyżek powidła śliwkowego

Sposób przygotowania:

Torcik makowo-śmietanowy z roladkami
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec dajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę. Studzimy.

3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę, następnie kroimy w plastry.

4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody, następnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.

5. Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną, smarujemy również wierzch tortu. Następnie na wierzchu układamy roladki. 6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik. Torcik wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Rady: Ja użyłam gotowy suchy mak. Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy. Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.
Torcik makowo-śmietanowy z roladkami
Pyszny torcik z roladkami śmietankowo-makowy.