marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Torcik Malaga słodkościami dekorowany.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto upiec i ostudzić,a potem przekroić na pół.Składniki na masę do tortu rozpuścić w garnku i mieszać.Ostudzić masę i rozsmarować spody.

Torcik Malaga słodkościami dekorowany.

Składniki:

Torcik Malaga słodkościami dekorowany.

 

  • Ciasto:6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 83 g.mąki ziemniaczanej,
  • 83 g. mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:1 czekolada"Malaga",
  • 300 ml.mleka,łyżeczka żelatyny,
  • 200 g.masła,
  • kieliszek rumu lub koniaku,polewa do ciast,
  • Dekoracja:wiórki kokosowe,rodzynki,śliwki,małe czekoladki.

Sposób przygotowania:

Torcik Malaga słodkościami dekorowany.
Mąkę na ciasto przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia,potem jeszcze dodać ziemniaczaną.Jajka rozbić i żółtka oddzielić od białek i 1,5 szklanki cukru.Wymieszać składniki mikserem.Formę wysmarować margaryną i bułką tartą.Piekarnik nagrzać do 170 st.C.i upiec biszkopt.Po upieczeniu wystudzić na desce,aby nie rozwaliło się przy przekrawaniu na pół.Czekoladę połamać i dać do niedużego garnka wraz z mlekiem,po czym rozpuścić,ciągle mieszając na wolnym ogniu.Potem dać kawałek masła,kieliszek rumu lub koniaku i łyżeczkę żelatyny,aby masa stężała.Ostudzić masę i przekładać masą spód biszkoptowy,roz- -smarowując po całej powierzchni spodu,a potem przykryć drugim spodem.Polewę sporządzić wg. przepisu na torebce i oblać nią go- -towy już tort i ozdobić połówkami śliwek,wiórkami kokosowymi, rodzynkami i małymi czekoladkami po brzegach tortu.