2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik malinowo-agrestowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam, wilgotne ciasto kakaowe nasączone ponczek z herbaty i nalewki, masa agrestowa i dodatek malin to połączenie dało niesamowity efekt smakowy. Polecam na różne okazje nie tylko urodzinowe.

Torcik malinowo-agrestowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik malinowo-agrestowy

Ciasto:

  • Tortownica 24 cm

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 ml wody

Krem malinowo-agrestowy

  • 3/4 litra czerwonego agrestu
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 listki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 1/2 szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty
  • 100 ml nalewki z czarnej porzeczki lub malin

Dodatkowo:

  • Słoiczek konfitury malinowej
  • Maliny do dekoracji
  • Róże cukrowe do dekoracji
  • Wiórki z czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik malinowo-agrestowy

Ciasto:

Torcik malinowo-agrestowy
z podanych składników przygotowuję ciasto do tortu

Do garnka wlewam olej, wodę, wsypuję cukier i kakao, doprowadzam do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gdy masa sie połączy zestawiam z ognia i studzę.

Białka jaj ubijam na sztywną painę dodaję pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka, ubijam do otrzymania kremowej gładkiej piany
Wlewam mieszaninę z kakao i mieszam razem na minimalnych obrotach.

Mąkę pszenną mieszam z proszkiem i sodą wsypuję stopniowo do masy i mieszam szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany.

Wylewam przygotowane ciasto do wyłożonej pergaminem - samo dno, tortownicy, boków nie natłuszczam.

Piekę 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

ETAP 2:

Torcik malinowo-agrestowy
ciasto po upieczeniu dzielę na trzy części

Po wystudzeniu dzielę ciasto wzdłuż na 3 blaty. Najlepiej jest ciasto upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu.

Krem:

Torcik malinowo-agrestowy
agrest gotuję skóry odrzucam mius rozbrabiam z żelatyną

Przebrany i umyty agrest umieszczam w garnku, zasypuję cukrem, wlewam wodę i gotuję do momentu aż zacznie się rozpadać i puści sok, przecieram jeszcze gorący przez sito, skóry odrzucić zostawić sam mus.

Żelatynę moczę w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odciskam z wody dodaję do gorącego musu agrestowego,mieszam do momentu rozpuszczenia żelatyny. Schłodzoną galaretkę zostawiam na cała noc w lodówce.

Następnego dnia miksuję ją mikserem.

ETAP 4:

Torcik malinowo-agrestowy
z musu agrestowego śmietany i mascarpone ubijam krem do tortu

Następnego dnia robimy cały krem:
Śmietanę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem w misie miksera na gładko ale nie na całkiem sztywno, dodaję galaretkę agrestową i ubijam do momentu aż zrobi się jednolity krem.

Poncz: Schłodzony napar z herbaty mieszam z nalewką.

Przełożenie:

Torcik malinowo-agrestowy
pierwszy blat nasączam i smaruję konfiturą malinową

Pierwszy dolny blat ciasta, nasączam ponczem, rozprowadzam konfiturę malinową,

ETAP 6:

Torcik malinowo-agrestowy
Smarujemy kremem cały tort dekorujemy wg swojego uznania.

rozprowadzam krem, przykrywam drugim blatem i znów czynność powtarzam i tak samo z pozostałymi blatami. Resztą kremu smaruję nasączoną górę blatu oraz boki,dekoruję świeżymi malinami wg gustu, wkładam na całą noc do lodówki.

Słodkich wypieków!