madame2006

madame2006

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Torcik malinowo - truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy mój chory synek oglądał bajkę w telewizji, której głównym tematem były urodziny, poprosił mnie, bym upiekła tort z malinami i czekoladą. Oto efekt.

Torcik malinowo - truskawkowy

Składniki:

Torcik malinowo - truskawkowy

 

 

  • Wkładka malinowa:
  • 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki malinowe

 

  • Bita śmietana:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śnieżka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach gorącej wody

 

  • Pianka czekoladowa:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 deserki Monte (po 50 g)
  • 2 łyżeczki (czubate) żelatyny rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody
  • 1/2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Torcik malinowo - truskawkowy
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać pojedynczo żółtka. Następnie wsypać cukier. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać i przesiać. Partiami dodać do masy jajecznej.Na koniec dodać olej. Wylać na tortownicę o średnicy 26cm. Piec 25 - 30 minut w 180 st. C. Ostudzić. Przekroić na 2 placki. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy Wkładka malinowa: Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Ostudzić. Wmieszać maliny, Gdy zacznie tężeć wylać na placek w tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Kremówkę ubić, wsypać śnieżkę i cukier puder. Na koniec wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wylać na wkładkę malinową. Przykryć drugim plackiem.Wstawić do lodówki. Pianka czekoladowa: Do rondelka wlać 100 ml kremówki. Wrzucić połamaną czekoladę.Roztopić na małym ogniu. Nie gotować. Ostudzić. 100 ml kremówki ubić, dodać rozpuszczoną czekoladę i deserki Monte. Na koniec dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki. Resztę kremówki ubić z 1/2 łyżki cukru pudru. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i ozdobić wierzch tortu małymi kwiatuszkami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.