Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Torcik malinowy z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki, cudownie malinowy torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Idealny na letnie upalne dni gdyż jest niezbyt słodki.

Torcik malinowy z bitą śmietaną

Składniki:

Torcik malinowy z bitą śmietaną

na biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa na przełożenie tortu:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • 5 kopiatych łyżek cukru pudru
  • 40-50 dag świeżych malin
  • 5 kopiatych łyżeczek żelatyny

na poncz :

  • 20 dag musu z przetartych świeżych malin
  • 3 łyżki mleka
  • odrobina kakao

masa na obłożenie tortu:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 kopiate łyżeczki cukru pudru

do dekoracji :

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy z bitą śmietaną

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno,następnie utrwalić dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka.

Następnie delikatnie połączyć jajeczną masę z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 35-40 min.

Po upieczeniu wyjąć z tortownicy. Gdy całkowicie przestygnie przekroić na 3 części.

Przygotowanie masy do przełożenia tortu :

Do szklanki dodajemy żelatynę. Zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Maliny dokładnie przebieramy. Pozostawiamy ok. 30 dag malin. Resztę malin przecieramy przez gęste sitko-by oddzielić pestki.

Dobrze schłodzony serek mascarpone ucieramy mikserem ,dodajemy cukier puder. Następnie nadal ucierając dodajemy przetarty mus z malin. Dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka min.
aż masa śmietanowa będzie dobrze ubita.

Do letniej żelatyny dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany. Dokładnie i szybko mieszamy aby nie było grudek. Szybko dodajemy do ubitej masy śmietanowej i chwilkę razem ubijamy aż wszystko razem się połączy.

Na koniec mieszamy z pozostawionymi malinami.

Przełożenie tortu :

Torcik malinowy z bitą śmietaną
Na nasączonym biszkopcie rozsmarowujemy 1/2 część masy śmietanowo-malinowej

Pierwszy krążek biszkoptu układamy w tortownicy. Nasączamy go 1/2 przygotowanego musu z przetartych malin połączonego z mlekiem. Delikatnie oprószamy kakaem.

Wykładamy 1/2 masy śmietanowo-malinowej. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu-lekko dociskamy . Nasączamy pozostałą połową musu malinowego z mlekiem. Delikatnie oprószamy kakaem. Wykładamy resztę masy śmietanowo-malinowej.

Przykrywamy 3 krążkiem biszkoptu. Dociskamy dobrze. Wkładamy do lodówki na 3 godz.

Przygotowanie masy do obłożenia tortu :

Do szklanki wsypujemy żelatynę. Dodajemy gorącą wodę ok. 1/4 szklanki i dokładnie mieszamy,aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Dobrze schłodzony serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem.

Następnie dodajemy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę i na najwyższych obrotach miksera ubijamy kilka min. aż masa śmietanowa będzie ubita. Do letniej żelatyny dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany i bardzo dokładnie i energicznie mieszamy aby nie było grudek.

Wlewamy do ubitej masy śmietanowej i dokładnie mieszamy całość mikserem.

Etap końcowy :

Torcik malinowy z bitą śmietaną
Gotową masą śmietanową obkładamy wierzch i boki tortu

Gotową masą obkładamy wierzch i boki tortu oraz robimy ozdobne rozety na torcie za pomocą szprycy. Tort ozdabiamy świeżymi malinami oraz suszonymi malinami w czekoladzie przekrojonymi na pół.

Dekorujemy w koło perełkami cukrowymi a środek ozdabiamy listkami melisy. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.


Tagi:

tort owoce