bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Torcik mandarynkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste i smaczne ciasto na biszkopcie i serkach homogenizowanych z musem mandarynkowym... Polecam :)

Torcik mandarynkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik mandarynkowy

Biszkopt

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z serków

Mus mandarynkowy

Sposób przygotowania:

Torcik mandarynkowy

Biszkopt

Torcik mandarynkowy
Po dodaniu mąki delikatnie mieszam szpatułką.

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Dodaję partiami cukier następnie żółtka. Do masy przesiewam mąkę z proszkiem. Całość delikatnie mieszam szpatułką. Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Piekę w temp. 180 stopni około 15 min do suchego patyczka.

Mus mandarynkowy

Torcik mandarynkowy
Po ostygnięciu mus wylewam na biszkopt. Odstawiam w chłodne miejsce

Mandarynki i jabłka obieram ze skórki kroję na mniejsze cząstki. Do owoców wlewam sok pomarańczowy i miksuję.

Mus doprowadzam do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia dodaję galaretkę z żelatyną. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do stężenia. Po ostygnięciu wylewam na biszkopt.

Masa z serków

Torcik mandarynkowy
Ciasto odkładam w chłodne miejsce do stężenia.

Galaretkę rozpuszczam z żelatyną w 250 ml wody. Zostawiam do ostygnięcia.
Serki przekładam do miski mieszam z tężejącą galaretką.

Połowę masy wylewam na mus na to układam mandarynki i zalewam pozostałą masą.

Odkładam w chłodne miejsce do stężenia. Na wierzchu torciku kruszę biszkopty.