Barwa

Barwa

Kucharz
[Przepisów: 11]

Torcik miętowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z kremem miętowym to bardzo elegancki i pyszny deser .

Torcik miętowy

Składniki:

Torcik miętowy

 

 

 

  • krem:
  • 1/2 litra śmietany 36
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 15 dag miętowych landrynek (mocnych)
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 kieliszek alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Torcik miętowy
Wykonanie: Pieczemy biszkopt: Do miski przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek . Żółtka ucieramy z cukrem aż cukier się rozpuści (można dodać łyżkę oliwy) Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Wszystko mieszamy łyżką i przekładamy do średniej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego 180* piekarnika i pieczemy aż się zarumieni. Upieczony biszkopt ostudzić i ostrym długim nożem przekroić na pół. Krem: Landrynki zalać wrzątkiem ,rozpuścić i ostudzić. Odlać 1/4 szklanki miętowego syropu, dodać alkohol i skropić obie części biszkoptu. Śmietanę ubijamy z cukrem , dodajemy śmietan-fixy i rozpuszczoną żelatynę. Nadal ubijając wlewaj po łyżce miętowego syropu. Łyżką wmieszaj do kremu startą na dużych oczkach lub pokrojoną w małe kawałeczki 3/4 czekolady . Biszkopt przełóż kremem zostawiając 1/3 do posmarowania na wierzchu . posypać resztą czekolady i odstawić na 2 godz.do lodówki...