misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Torcik miodowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik jest dobry dopiero na drugi dzień

Torcik miodowy

Składniki:

Torcik miodowy

  • Poncz :
  • 1/2 l wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • zapach rumowy lub arakowy

Sposób przygotowania:

Torcik miodowy

Ciasto zagnieść na noc, upiec 4 placki.Placki nasączyć. 1/2 l wodyzagotować z cukrem,wcisnąć sok z cytryny, dodać rumu lub araku. Mleko zagotować z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jajko rozetrzeć z mąką i 3 łyżkami cukru. Gotującym mlekiem zalać utartą masę, wymieszać i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając.Wystudzić. Masę ucierać w donicy dodawać po łyżce masła,sok z cytryny i zapach. Placki miodowe przełożyć i udekorować.