SUPERPRZEPIS

Torcik mleczna pianka

  • 21
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Torcik mleczna pianka Więcej zdjęć (5)

Idealny torcik na wiosenne dni - lekki i smaczny. Z owocowymi galaretkami.

Składniki:

Torcik mleczna pianka

 

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 galaretki agrestowe
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • sok 1/2 cytryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 150 ml naparu z kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Torcik mleczna pianka
Trzy galaretki (agrestową ,pomarańczową i cytrynową ) rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody ,każdą osobno ,wylewamy do miseczek i zostawiamy do wystygnięcia.Najlepiej jest to zrobić dzień przed sporządzeniem.Gdy dobrze zastygnie wykładamy każdą na deskę i kroimy w dość grubą kostkę .Biszkopty maczamy do połowy w zimnym naparze kawowym i układamy na dnie tortownicy o średnicy 27 cm.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na puch dodając cukier waniliowy oraz puder i wlewając pod koniec żelatynę rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody (wody wlać tyle aby żelatyna się dobrze rozpuściła),dodać do masy skórkę cytrynową oraz sok z cytryny,a następnie pokrojone w kostkę galaretki,wymieszać łyżką ,wyłożyć masę na nasączone biszkopty. Masę wyrównać w tortownicy .Odstawić do stężenia. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i tężejącą zalać mleczna pianka. Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby masa dobrze stężała i ładnie dała się pokroić. Smacznego!
Torcik mleczna pianka
rozpuszczamy trzy galaretki każdą osobno
Torcik mleczna pianka
dobrze stężałe galaretki kroimy w dość grubą kostkę
Torcik mleczna pianka
śmietanę ubijamy z cukrami dodajemy sok z cytryny skórkę i galaretki mieszamy łyżką
Torcik mleczna pianka
na ułożone biszkopciki wylewamy masę i na wierzch dajemy galaretki agrestowe

Tagi:

biszkopt kawa