SUPERPRZEPIS

Torcik mocno czekoladowy

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Torcik mocno czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Taki torcik zadowoli każdego łasucha:))

Składniki:

Torcik mocno czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • krem czekoladowy ( u mnie gellwe)
  • nutella
  • 100 g dżemu brzoskwiniowego
  • Do dekoracji:
  • różyczki czekoladowe
  • orzechy laskowe w czekoladzie
  • małe,okrągłe chrupki w czekoladzie
  • złote perełki

Sposób przygotowania:

Torcik mocno czekoladowy
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywna piane ze szczyptą soli.Czekoladę i masło rozpuściłam w kąpieli wodnej. Żółtka utarłam z cukrem na biała puszysta masę , dodałam czekoladę z masłem ( cały czas ucierając) ,następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Na końcu dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Cisto przelałam do tortownicy o średnicy 22 cm i piekłam w temperaturze 180*C ok 50 minut. Krem czekoladowy przygotowałam wg przepisu na opakowaniu i dodatkowo dodałam do niego 1 łyżkę nutelli .Odstawiłam do lodówki na czas pieczenia ciasta. Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na 2 części. spodni placek posmarowałam dżemem , na dżem wyłożyłam 3/4 kremu i przykryłam drugim plackiem. Pozostałym kremem posmarowałam boki tortu a wierzch nutellą. Boki tortu udekorowałam chrupeczkami czekoladowymi układając je jeden przy drugim. Wierzch tortu posmarowałam nutellą , na środku ułożyłam różyczki , poukładałam orzechy i złote perełki.
Torcik mocno czekoladowy
Czekoladę i masło rozpuściłam w kąpieli wodnej.
Torcik mocno czekoladowy
Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na dwie części.
Torcik mocno czekoladowy
Spodni placek posmarowałam dżemem a nastepnie wyłożyłam krem czekoladowy.
Torcik mocno czekoladowy
Tort znikał w mgnieniu oka..