misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Torcik mocno owocowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Do ciasta można użyć innych owoców np. truskawek , borówek lub jeżyn.

Torcik mocno owocowy

Składniki:

Torcik mocno owocowy

 

 

  • dla zapracowanych proponuję gotowy spód biszkoptowy.

 

  • 40 dkg malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3/4 l kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyzeczka żelatyny
  • 1 puszka koktailu owocowego (kostka owocowa w zalewie)
  • Na spód biszkoptowy wulać masę

Sposób przygotowania:

Torcik mocno owocowy
Jeśli nie mamy gotowego to pieczemy biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Obie mąki plus proszek do pieczenia zmieszać ,dodać do masy ,dokładnie wymieszać . Wlać do przygotowanej tortownicy , piec ok. 20-25 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Następnie oczyścić i zmiksować maliny. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Żelatynę rozpuścićw malej ilości wrzątku(1/4 szklanki) , ostudzić, a następnie jeszcze ciekłą wmiksować w śmietanę.
Śmietanę podzielić na pół. Jedną część połączyć z połową zmiksowanych malin , a drugą z odsączonymi owocami z puszki (jeśli są duże kawałki to poprzekrawać).
Na spód biszkoptowy wylać masę różową , malinową- wyrównać powierzchnię , na to masę z kawałkami owoców , wyrównać , wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, dodać łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać i jak troszkę przestygnie wlać do musu malinowego , wymieszać , przelać przez sitko (wszystkie pestki zostaną na sicie) a galaretkę czystą zostawić do zastygania . Jak zacznie lekko tężeć wlac na schłodzone ciasto i dalej wstawić do lodówki . Po całkowitym schłodzeniu i zastygnięciu udekorować bitą śmietaną i owocami.

Tagi:

jajko tarta jajka