Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Torcik mojej mamusi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smak mojego dzieciństwa.Robiła go moja mama,a teraz ja!

Torcik mojej mamusi

Składniki:

Torcik mojej mamusi

 

  • 1\2paczki biszkoptów,
  • 2szkl.mleka,
  • 40dag.cukru,
  • 8dag.mąki ziemniaczanej,
  • 2kost.masła,
  • 4żółtka,
  • 1\2tabl.czekolady deserowej,
  • 1łyżka rodzynek,
  • 1łyżka posiekanych migdałów,
  • 1łyżka posiekanych orzechów,
  • 1op.galaretki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Torcik mojej mamusi
Mąkę rozrobić z niewielką ilością zimnej wody,wlać do gotującego się mleka,dodać cukier,ugotować budyń,wystudzić.Galaretkę rozpuścić w 1szkl.wody,wylać do talerza,a gdy stężeje pokroić w kostkę.Utrzeć masło,następnie stopniowo dodawać żółtka i budyń,ciągle ucierając.Masę podzielić na dwie części,do jednej dodać startą czekoladę i posiekane bakalie,a do drugiej kostki galaretki.W tortownicy kolejno układać; warstwa biszkoptów na nie masa z galaretką i na nią warstwę z bakaliami.Torcik można udekorować sezonowymi owocami lub polać polewą czekoladową.Schładzać w lodówce ok.2godz.

Tagi:

biszkopt