luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Torcik-motylek

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Jest to biszkopt, ktory zawsze wychodzi.

Torcik-motylek

Składniki:

Torcik-motylek

 

  • Skladniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 gram maki pszennej
  • 150 gram cukru
  • Skladniki na krem:
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 1 budyn waniliowy (bez cukru)
  • 400 ml. smietany kremowki
  • 1 mala paczka zelatyny w proszku (na 500 ml. plynu)
  • 5 lyzek cukru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2 lyzki advokata
  • ok.300 gram truskawek
  • 1 mala puszka mandarynek
  • 1 Tortenguss lub galaretka
  • platki migdalowe

Sposób przygotowania:

Torcik-motylek
Jajka ubic dobrze z cukrem i cukrem waniliowym. Dodac stopniowo make i wymieszac do polaczenia sie skladnikow. Piec ok.25 min. w tortownicy w temp. 160 stopni.
1 szklanke mleka zagotowac a w reszcie mleka wymieszac proszek budyniowy z cukrem. Ugotowac budyn i odstawic do ostudzenia.
Gdy budyn jest zimny, to ubic smietane z cukrem waniliowym, odstawic. Zelatyne przygotowac wg. przepisu na opakowaniu.
Zimny budyn zmiksowac, wmieszac do niego ubita smietane. Do rozpuszczonej zelatyny dodac 1 lyzke kremu , dobrze wymieszac i nastepnie dodac zelatyne do kremu.
Zimny biszkopt przekroic (tak zeby byly 2 rowne placki), pierwszy pokropic 1 lyzka advokata, rozsmarowac, niecala polowe kremu. Przykryc drugim plackiem, pokropic adwokatem i rozsmarowac reszta kremu (3 lyzki pozostawic do posmarowania bokow tortu). Tort przekroic na pol i polaczyc okraglymi bokami(tak, zeby wygladal jak motyl). Na krem wylozyc owoce (mozna dac dowolne, sezonowe owoce), a na owoce Tortenguss lub stezala galaretke. Boki tortu posmarowac reszta kremu i udekorowac platkami migdalowymi. Tort przechowywac w lodowce.