mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Torcik na 2 urodzinki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

troszkę pracochłonny tort, ale tą pracę wynagrodzimy sobie próbując go. W sam raz dla dzieci

Torcik na 2 urodzinki

Składniki:

Torcik na 2 urodzinki

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżek zmielonych orzechów
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka kokosowa:
  • 5 jajek
  • szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 20 dkg kokosu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki zielone
  • Masa śmietankowa z czekoladą:
  • 1/2 l. śmietanki 30%
  • 30 dkg czekolady białej
  • 2 śmietan- fixy
  • 90 ml mleka
  • Masa orzechowa:
  • 5 łyżek zmielonych orzechów
  • 4 łyżki cukry pudru
  • 2 łyżeczki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
  • margaryna
  • ew. alkohol do smaku
  • Masa śmietankowo- wiśniowa:
  • 0,75 l. śmietanki 30%
  • 3 smietan- fixy
  • szklanka cukru pudru
  • wiśnie smażone
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • barwniki spożywcze
  • kolorowy kokos
  • żelki

Sposób przygotowania:

Torcik na 2 urodzinki
Biszkopt jasny: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Biszkopt orzechowy: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać orzechy, bułkę tartą, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Należy upiec 2 biszkopty lub jeden i podzielić go na 2 części. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Biszkopt kakaowy: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Wkładka kokosowa: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać kokos i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć. Dodać 2 galaretki zielone, wymieszać. Raczej nie słodzić. Gdy usmażymy poczekać aż przestygnie i stężeje i wylać na biszkopt jasny. Masa śmietankowa z czekoladą: Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem. Rozpuścić, podgrzewając i mieszając, ostudzić.Ostudzić śmietankę, zmiksować, dodając czekoladę i smietan- fixy. Wyłożyć na biszkopt orzechowy. Masa orzechowa: Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Następnie, po łyżce, dodawać orzechy. Na koniec 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i ewentualny alkohol. Wyłożyć na wkładkę kokosową. Masa smietankowa z wiśniami: Ubić śmietankę z cukrem i śmietan- fixem. Zostawić trochę do dekoracji. Do reszty dodać smażone wiśnie i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt orzechowy i przykryć biszkoptem ciemnym. Wierzch tortu i boki wyłożyć resztą smietanki. Mozna przy pomocy barwników spożywczych, kokosu i żelków udekorować wedle uznania.