jolao

jolao

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 258]

SUPERPRZEPIS

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Atrakcyjny torcik, w którym cukru jest tylko tyle co w serku waniliowym i arbuzie, a mimo to zniknął w mgnieniu oka.

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Składniki:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Spód

  • 1 garść świeżego szpinaku baby
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta proszku do pieczenia

Masa serkowo-jogurtowa

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka waniliowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki wody

Galaretka

Do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Spód

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Szpinak miksujemy z pozostałymi składnikami

Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.

ETAP 2:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Ubite białka dodajemy do ciasta ze szpinakiem

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Masa

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Przygotowujemy masę z serka, jogurtu i chia

Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.

ETAP 4:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Ostudzony biszkopt układamy na dnie formy

Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.

ETAP 5:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Biszkopt pokrywamy masą serową

Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.

ETAP 6:

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Przygotowujemy galaretkę z arbuza

Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.

Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.

Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.