marlena555

marlena555

Kucharz
[Przepisów: 6]

Torcik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwe w przygotowaniu ciasto owocowe na biszkopcie ze śmietaną na upalne dni, doskonały deser na niedzielny obiad.

Torcik na zimno

Składniki:

Torcik na zimno

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • Masa owocowa:
  • 1kg nektarynek
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 szklanki przegotowanej wody
  • 1. galaretka brzoskwiniowa
  • Masa: kremowa:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny na 0.5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno
Białka ubić ze szczyptą soli, do powstałej piany dodać cukier, a następnie pojedynczo żółtka, cały czas mieszając. Przesiać mąkę z proszkiem i cukrem wanilinowym i delikatnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec około 20 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół.Nektarynki obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dusić do miękkości, następnie wsypać cukier i na koniec dodać galaretkę. Gotować do momentu aż soki wyparują, a masa zgęstnieje (w razie potrzeby wstawić do lodówki). Trzy łyżki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wody, śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestygniętą żelatynę. Na pierwszą część biszkoptu położyć masę nektarynkową, następnie masę kremową, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć na wierzch resztę masy kremowej i posypać kolorowymi lub czekoladowymi płatkami.