mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Torcik naleśnikowy 4

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mój pierwszy torcik naleśnikowy... ale jaki smaczny

Torcik naleśnikowy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik naleśnikowy 4

 

  • 1 szkl. mąki;
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. zimnej wody;
  • 3 łyżki cukru;
  • cukier waniliowy;
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Prymat;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego Zielony Nurt.
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania
  • dżem wiśniowy
  • 2 małe jogurty Monte
  • łyżka kakao instant

Sposób przygotowania:

Torcik naleśnikowy 4
Mąkę, mleko, wodę, cukry, proszek dokładnie miksujemy, aż powstanie jednolita masa, pozbawiona grudek. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, najlepiej firmy Prymat, która nada ciastu bardziej intensywny smak:) Na koniec wlewamy łyżkę oleju. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i chochelką nalewamy ciasto. Gdy pojawią się dziurki przekładamy na drugą stronę. Gdy już została niewielka ilość ciasta (na 2 placki) wsypałam łyżkę kakao instant (tu: Nesquik) i wymieszałam, tym samym spód i wierzch tortu jest kakaowy. Placki przekładamy (u mnie były na przemian przekładane dżemem wiśniowym oraz jogurcikiem Monte (ukradzionym moim dzieciom). Jak już pisałam wcześniej na spód i na wierzch dajemy placki kakaowe. Na koniec posypujemy wierzch cukrem pudrem i odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Torcik naleśnikowy 4
podane składniki blendujemy na jednolitą masę.
Torcik naleśnikowy 4
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Torcik naleśnikowy 4
Placki przekładamy marmoladą i jogurcikiem.
Torcik naleśnikowy 4
Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!