Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Torcik orzechowy 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trochę wymaga czasu i poświęcenia, ale jest bardzo smaczny

Torcik orzechowy 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik orzechowy 2

 

  • biszkopty okrągłe starte - 3 łyżki
  • cukier -0,5 szkl
  • orzechy włoskie tarte - 20 dkg
  • jajka - 6 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bułka tarta do formy
  • tłuszcz do formy
  • KREM
  • orzechy tarte laskowe -5 łyżek
  • żółtko - 1 szt
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
  • cukier puder - 0,5 szkl
  • masło - 250 g
  • Dekoracja
  • orzechy włoskie
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy 2
CIASTO Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.



KREM ORZECHOWY Masło pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać cukier puder, utrzeć na puch. Kawę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami gotowanej wody, wymieszać, ostudzić. Do utartej masy dodać żółtko i trzy łyżki orzechów laskowych, dokładnie utrzeć. Na samym końcu dodać kawę, dokładnie wymieszać.



PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy i drugi krążek ciasta posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać tartymi orzechami laskowymi. Wierzch tortu udekorować orzechami włoskimi i rodzynkami.
Torcik orzechowy 2
Do ubitej masy żółtkowej zostały wsypane tarte orzechy włoskie
Torcik orzechowy 2
Biszkopty zostały starte na tarce i dodane do masy
Torcik orzechowy 2
Ciasto zostało przekrojone na trzy krążki
Torcik orzechowy 2
Krążki ciasta zostają posmarowane masą orzechową