luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Torcik owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny, owocowy torcik, na letnie popoludnie.

Torcik owocowy

Składniki:

Torcik owocowy

  • Skladniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 gram maki pszennej
  • 150 gram cukru
  • 1 lyzeczka skorki startej z cytryny
  • Skladniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe(bez cukru)
  • 1/2 l mleka
  • 80 gram masla
  • 250 gram cukru pudru
  • 200 ml. smietany kremowki
  • usztywniacz do smietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 lyzek soku wyscisnietego z cytryny
  • Dodatkowo:
  • ok.300 gram truskawek
  • 1 mala puszka mandarynek
  • 1 Tortengus lub galaretka

Sposób przygotowania:

Torcik owocowy

Przygotowac biszkopt:
Jajka ubic z cukrem, cukrem waniliowym, dodac stopniowo make i skorke starta z cytryny. Piec w tortownicy 25 min. w temp.160 stopni. Ostudzic i przekroic na pol (potrzebujemy 2 krazki).
Wykonanie kremu:
2 budynie ugotowac na 1/2 l mleka. Odstawic do ostudzenia. Miekkie maslo ubic z cukrem pudrem, dodawac po 1 lyzce ostudzonego budyniu. Dobrze zmiksowac. Powoli wlewac sok z cytryny ciagle miksujac. Krem budyniowy odstawic do lodowki. Zimna smietane ubic z usztywniaczem i 1 cukrem waniliowym, polaczyc delikatnie z kremem budyniowym. Odlozyc 3 lyzki kremu do rekawa cukierniczego-do dekoracji. Mandarynki odcedzic z soku. Na pierwszy krazek biszkoptu (pokropiony odrobina soku z mandarynek) wylozyc polowe kremu i wcisnac mandarynki. Nastepnie przykrywany drugim krazkiem biszkoptu. Znowu kropimy sokiem z mandarynek i wykladamy reszte kremu. Na krem kladziemy umyte i obrane truskawki. Na truskawki ja dalam Tortengus, mozna polac takze stezona galaretka. Reszta kremu dekorujemy gore tortu. Przechowujemy w lodowce. Po kilku godzinach lub na drugi dzien tort smakuje najlepiej.