marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Torcik pierzasty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasto lub tort do kawy lub herbaty,to prawdziwa przyjemność, zwłaszcza jak spożywany jest pod chmurką w słoneczne dni. Kropką na i jest odpowiednia dekoracja jak.np.bita śmietana lub bezowa chmurka.

Torcik pierzasty

Składniki:

Torcik pierzasty

  • 5-6 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • tłuszcz do blachy.
  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe,
  • szklanka mleka 3,2%,
  • lub krem czekoladowy nutella,
  • poncz lub esencja herbaciana do nasączania blatów biszkoptowych,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki.

Sposób przygotowania:

Torcik pierzasty
Przygotować i odmierzyć składniki na ciasto biszkoptowe czyli makę, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Jajka przedtem sparzyć wrzątkiem, dopiero rozbić i oddzielić żółtka od białek i ubić je z cukrem. Mąkę pszenną odmierzyć w osobnym naczyniu z ziemniaczaną i dodać do masy. Piekarnik nagrzać do 160 st. C, tortownicę spiąć , wkładając spód od tortownicy. Natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia wyciętym w kółko oraz wylać na spód ciasto. Wstawić do piekarnika i piec z ok.20-25 min.

Po upieczeniu nie otwierać piekarnika, tylko wyłączyć urządzenie . Przestudzić biszkopt i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika tortownicę. Otworzyć boki i podnieść do gory,a ciasto zostawić na spodzie.

Przekroić biszkopt na wpół na poprzek długim płaskim nożem na dwie lub trzy części- zależnie od tego jak wyrosło. Nasączyć blaty biszoptowe ponczem lub esencją herbacianą świeżo zaparzoną.

Sporządzić krem z dowolnych skłądników jak budyń na mleku lub krem czekoladowy gotowy. Przełożyć masą blaty i sporządzić masę bezową z białek lub ubić bitą śmietanę na sztywno z zagęstnikiem-nie lubię bezów, więc dodam kremówkę. Rozsmarowują ją na całej powierzchni i bokach ciasta, robiąc tzw.strzępki z ubitej śmietany. Wstawiam do lodówki na wyższą półkę(musi być pusta) na niecałą godzinę. Po upływie czasu wyjmuję, kroję ciasto i podaję.