agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Torcik - pychotka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Torcik smakuje rewelacyjnie i pięknie się prezentuje na stole podczas każdej ceremonii

Torcik - pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik - pychotka

 

  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki octu
  • 1 i 1/2 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól 1 szczypta
  • masa śmietankowa gotowa 3 opakowania
  • maliny 30 dkg
  • rurki waflowe 1 opakowanie
  • literki czekoladowe dekoracyjne 1 opakowanie
  • róże i listki dekoracyjne 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Torcik - pychotka
Przygotować niezbędne składniki na biszkopt, jajka sparzyć wrzącą wodą, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i dalej miksować. W dalszej kolejności żółtka wymieszać dokładnie z octem i proszkiem do pieczenia i przelać je do ubitej piany z białek. Całość wymieszać. Mąkę przesiać na drobnym sicie i wmieszać do składników, całość dokładnie wymieszać ze sobą. Blaszkę prostokątną o wymiarach 25x 36 cm. należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto biszkoptowe i włożyć do piekarnika gorącego nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 45-50 minut i piec do uzyskania koloru złotego. Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt. Wyjąć go i przeciąć na dwie części. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać masę śmietankową, podzielić ją na dwie części do jednej części dodać maliny i wymieszać. Wyłożyć masę z malinami na jeden z biszkoptów, równomiernie rozsmarować i przykryć drugim biszkoptem. Z kolei białą masę śmietankową wyłożyć na wierzch tortu i na jego boki i równomiernie rozsmarować. Ozdobić wedle uznania różami dekoracyjnymi gotowymi oraz napisem z gotowych literek czekoladowych. Boki tortu ozdobić rurkami waflowymi. Obwiązać tort kokardą dekoracyjną.
Torcik - pychotka
Biszkopt zaraz po upieczeniu i po przekrojeniu na połowę
Torcik - pychotka
Biszkopt po upieczeniu gotowy, przed przekrojeniem
Torcik - pychotka
żółtka ubite do mojego biszkoptu - kolejny etap przygotowania biszkoptu
Torcik - pychotka
tutaj w trakcie ubijania piana z białek

Tagi:

mak