rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Torcik rabarbarowo- truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. W zamrażarce pozostałości mrożonych truskawek... Co powiecie na takie połączenie?

Torcik rabarbarowo- truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik rabarbarowo- truskawkowy

 

  • Tortownica 26 cm

 

 

  • 1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej do wysmarowania dna tortownicy

 

  • Krem:
  • 8 długich łodyżek rabarbaru obranego ze skórki
  • ok 0.5 kg mrożonych truskawek
  • 1.5 szklanki cukru kryształu
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kubek (330g) śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietanfixu

 

  • Galaretka:
  • 0.5l syropu z odcedzonych truskawek i rabarbaru (jeśli jest mniej dolać troszkę wody)
  • 1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa

Sposób przygotowania:

Torcik rabarbarowo- truskawkowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane przez siteczko mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Połowę masy odlewamy, a do pozostałej dodajemy łyżkę kakaa i ponownie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt nalewamy na przemian zaczynając od środka. Raz ciemny- raz jasny aż do całkowitego rozlania. Wkładamy do nagrzanego do 190st piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30 minut. Upieczony wykładamy do góry dnem, zniknie nam wtedy wybrzuszenie powstałe w trakcie pieczenia. Przestudzony przekrawamy na pół. Obrany rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, dodajemy mrożone truskawki. Całość zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie, kiedy owoce puszczą trochę soku stawiamy na małym ogniu i mieszamy co jakiś czas aż do zagotowania. Gotujemy ok 3 minut. Owoce przecedzamy przez sitko, a nadmiar syropu wytworzonego w trakcie gotowania pozostawiamy do późniejszego wykorzystania. Do odcedzonych owoców dodajemy dwie galaretki truskawkowe i energicznie mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę 30% ubijamy z dodatkiem śmietanfixu. Do sztywnej dodajemy po odrobinie przestudzony mus owocowy. Delikatnie łączymy całość. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki pilnując, by nie stężał, bo ciężko będzie go rozsmarować. Pierwszą część biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy. Wylewamy połowę kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i resztą masy. Pozostawiony wcześniej syrop z owoców stawiamy na małym ogniu. Powinno go być ok 0.5l.- jeśli jest mniej dolewamy wody. Gotujemy, wsypujemy galaretkę poziomkową lub truskawkową i mieszamy, by proszek całkowicie się rozpuścił. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie polewamy wierzch torcika. Ciasto najlepiej schłodzić ok 3 godzin w lodówce.
Torcik rabarbarowo- truskawkowy
Biszkopty wlewamy naprzemiennie i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Torcik rabarbarowo- truskawkowy
Upieczony biszkopt odwracamy do góry dnem, a jak przestygnie przekrawamy na pół
Torcik rabarbarowo- truskawkowy
Owoe zasypujemy cukrem, a następnie gotujemy na małym ogniu
Torcik rabarbarowo- truskawkowy
Ubitą na sztywno śmietanę łączymy z musem owocowym