AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Torcik serowo-truskawkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tym razem torcik serowo-truskawkowy z twarogu. Wierzch udekorowałam brzoskwiniowymi różyczkami, a boki listkami melisy cytrynowej.

Torcik serowo-truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik serowo-truskawkowy

 

  • MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 32 g cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szkl. gorącej wody
  • 200-300 g truskawek.

 

  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 ml wody.

 

  • DODATKOWO:
  • brzoskwinie z puszki
  • listki melisy cytrynowej
  • złote perełki cukrowe
  • okrągłe biszkopty na spód.

Sposób przygotowania:

Torcik serowo-truskawkowy
MASA SEROWA: Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo ser mielony, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę ( może być lekko ciepła ) i miksujemy.Połowę tężejącej masy serowej wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, układamy truskawki ( w całości ) i zalewamy resztą masy. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę. MASA TRUSKAWKOWA: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzone mleko ubijamy na pianę, wlewamy stopniowo tężejące galaretki, cały czas ubijamy. ( Ja zostawiłam niewielką część płynnej galaretki i polałam nią tężejący torcik. ) Masę truskawkową wylewamy na zastygniętą masę serową, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej jest udekorować torcik tuż przed podaniem. Brzoskwinie osączamy z zalewy, tniemy na cienkie plasterki i układamy z tych plasterków różyczki na wierzchu torcika. Boki torcika dekorujemy listkami melisy cytrynowej, wierzch również. Posypujemy złotymi perełkami cukrowymi. SMACZNEGO :)
Torcik serowo-truskawkowy
dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami, szykujemy składniki masy serowej.
Torcik serowo-truskawkowy
Połowę masy serowej wykładamy na biszkopty, układamy całe truskawki, zalewamy resztą masy.
Torcik serowo-truskawkowy
Przygotowujemy masę truskawkową - mleko miksujemy, dodajemy stopniowo rozpuszczone galaretki.
Torcik serowo-truskawkowy
Torcik najlepiej dekorować tuż przed podaniem.

Tagi:

biszkopt