SUPERPRZEPIS

Torcik serowy z czereśniami

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 21
Torcik serowy z czereśniami Więcej zdjęć (3)

Tak jak truskawki są zwiastunami wiosny tak czereśnie lata!
Ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata!

Składniki:

Torcik serowy z czereśniami

Ciasto:

  • Ciasto:
  • Tortownica o śr 22 cm
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 100 ml wody
  • 50 ml likieru kokosowego

Masa serowa:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 35 dag twarożku kremowego (mielonego)
  • 150 ml likieru kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Czereśnie ilość wg uznania
  • Liście świeżej melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik serowy z czereśniami

Ciasto:

Torcik serowy z czereśniami
ciasto przygotowujemy wg podanego przepisu

Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

ETAP 2:

Torcik serowy z czereśniami
z upieczonego biszkoptu ścieramy delikatnie wierzch ciasta

Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.

Poncz:

Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe.

Masa serowa:

Torcik serowy z czereśniami
Torcik po wyłożeniu masy serowej......

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni,

ETAP 5:

Torcik serowy z czereśniami
wierzch torcika posypujemy grubo startym ciastem dekorujemy

posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.
Smacznego!