SUPERPRZEPIS

Torcik śliwkowo-czekoladowy

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Torcik śliwkowo-czekoladowy

Orzechowe puszyste ciasto nasączone naparem z herbaty i rumu, warstwa śliwkowa, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem, ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony, a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.

Składniki:

Torcik śliwkowo-czekoladowy

 

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka naparu z herbaty owocowej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka rumu

 

  • Masa śliwkowa:
  • 1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml
  • 1 torebka żelfiks 3:1
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • Szczypta mielonych goździków
  • Szczypta mielonego kardamonu

 

  • Mas czekoladowa;
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • Dekoracja:
  • Płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Torcik śliwkowo-czekoladowy

Ciasto:

Torcik śliwkowo-czekoladowy
Przygotowujemy ciasto z orzechami wg wskazówek

Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.

ETAP 2:

Torcik śliwkowo-czekoladowy
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty.

Masa śliwkowa;

Torcik śliwkowo-czekoladowy
śliwki gotujemyz cukrem i żelfiksem do zgęstnienia

Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.

ETAP 4:

Torcik śliwkowo-czekoladowy
Masę czekoladowa robimy wg przepisu delikatnie aby się nie zwarzyła

Poncz:
Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.
Masa czekoladowa:
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.

Przełożenie;

Torcik śliwkowo-czekoladowy
Przekładamy warstwowo ciasto najpierw masa śliwkowa i czekolada

Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.