Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Torcik ten upiekłam na trzecie urodziny mojego dziecka i chociaż był robiony w pośpiechu i w tajemnicy, to dziecko bez trudu rozpoznało bohaterkę ulubionych kreskówek.

Torcik słodko - winny ("Głowa Dory") Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")

 

 

 

  • Masa z galaretkowa:
  • 1 jogurt naturalny (duży)
  • 2 opakowanie Śnieżki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki gorącej wody

 

  • Dekoracja z masy plastycznej.

Sposób przygotowania:

Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")
Z podanych składników upiec biszkopt (duża tortownica). Wystudzić i wyciąć w biszkopcie kształt głowy "Dory". Przekroić na pół.

Przygotować masę budyniową. W 1 i 1/2 szklanki mleka rozpuścić cukier i dodać ziarna z laski wanilii. W pozostałej 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę i budyń waniliowy, wlać na gotujące się mleko. Gotować na wolnym ogniu, mieszając aż otrzymamy gęsty krem. Utrzeć margarynę (lub masło) z wystudzonym budyniem. Rozsmarować na spodzie biszkoptu. Włożyć do lodówki.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do stężenia. Jogurt ze Śnieżką dokładnie ubić i dodać tężejące galaretki. Wylać na masę budyniową i przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch tortu ozdobić w dowolny sposób, ja przygotowałam dekorację z masy plastycznej.
Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")
Etap 1 Upiec biszkopt i wyciąć na kształt głowy Dory.
Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")
Etap 2 Ostudzony budyń utrzeć na maśle lub margarynie.
Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")
Etap 3 Z galaretek, jogurtu i Śnieżki zrobić drugi krem.
Torcik słodko - winny ("Głowa Dory")
Etap 4 Przełożenie tortu - biszkopt, masa budyniowa, masa z galaretek, biszkopt.