kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Torcik Stokrotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik Stokrotka to pyszny tort urodzinowy lub imieninowy;-)

Torcik Stokrotka

Składniki:

Torcik Stokrotka

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 śmietan- fixy
  • Dodatkowo:
  • stokrotki jadalne
  • wiórki kokosowe
  • woda z cytryną i cukrem

 

Sposób przygotowania:

Torcik Stokrotka
Białka ubij ze szczyptą soli. Dodaj cukry, żółtka, następnie obie mąki, proszek i na koniec ocet. Dokładnie zmiksuj i przelej do natłuszczonej tortownicy. Upiecz. Ostudzony przekrój na 3 części.
Śmietnkę ubij z śmietan- fixami i cukrami. Spód biszkoptu nasącz wodą z cytryną i cukrem. Odłóż trochę masy na obsmarowanie tortu. 1/2 pozostałej masy wyłóż na nasączony biszkopt, przykrój drugim krążkiem i nasącz go. Wyłóż pozostałą masę i przykryj 3 częścią biszkoptu. Tort posmaruj odłożoną masą. Obsyp po bokach i wierzchu wiórkami kokosowymi. Udekoruj stokrotkami.
Smacznego!;-)