edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Torcik straciatella z malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik przygotowałam jako jedno z ciast na rocznicę ślubu rodziców. Wprawdzie nie planowałam go wcześniej i powstał pod wpływem chwili, dosłownie z tego co miałam w lodówce i spiżarni, ale wyszedł naprawdę pyszny :)

Torcik straciatella z malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik straciatella z malinami

 

  • 7 podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka kokosowego (z kartonu)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 dag posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka żurawinowa
  • 15 dag mrożonych lub świeżych malin

Sposób przygotowania:

Torcik straciatella z malinami
Dno foremki o wymiarach 26x11 cm (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) wyłożyć biszkoptami. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/3 wrzącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając do smaku cukier puder.

Mleko kokosowe roztrzepać miotełką ze schłodzoną żelatyną, a następnie dodać do kremówki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć równą warstwą na biszkoptach i wstawić foremkę do lodówki.

Galaretkę żurawinową rozpuścić w 1,3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki.

Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu.
Torcik straciatella z malinami
Swoją czekoladę, z powodu pośpiechu posiekałam blenderem.
Torcik straciatella z malinami
Masę śmietanową wyłożyć na przygotowane biszkopty.
Torcik straciatella z malinami
Na masie śmietanowej rozsypać zamrożone maliny.