bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Torcik szpinakowy z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Bardzo smaczny torcik szpiankowy z masą śmietanową i truskawkami. Moja rodzina nie przepada za szpinakiem, w trociku nie jest on wyczuwalny.

Torcik szpinakowy z truskawkami

Składniki:

Torcik szpinakowy z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 6 jajek
  • 1 op. mrożonego szpinaku (450 g.)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 litra śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • 600 gram truskawek
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Torcik szpinakowy z truskawkami
Szpinak rozmrażamy, odcedzamy na sicie, przekładamy do miski, miksujemy blenderem. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę, wlewamy po trochu olej. Ucierając dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy rozmrożony szpinak, delikatnie mieszamy.

Tortownicę (26cm.) smarujemy tłuszczem, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzony biszkopt kroimy na dwie części, z górnej części ścinamy wierzch i odstawiamy na bok.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz tężejącą galaretkę, miksujemy.

Truskawki myjemy, połowę odkładamy do dekoracji wierzchu, pozostałe kroimy na pół. Na biszkopt wykładamy połowę masy śmietanowej, układamy pokrojone truskawki wciskając je do środka.

Przykrywamy biszkoptem lekko go dociskając, wierzch smarujemy połową masy śmietanowej, pozostałą część przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy boki ciasta. Pozostałą część ciasta szpinakowego kruszymy, posypujemy wierzch, układamy truskawki.

Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Tagi:

tort szpinak