monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jak dla mnie smak tego torciku jest idealny,ale dzięki wyglądowi ciasto wyraźnie zyskuje. Koleżanka z pracy była nim zachwycona i stwierdziła,że to trudno uwierzyć,że jest to torcik niskokaloryczny. Porcja 100 g to tylko 92 kcal,zapraszam:)

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

 

  • Biszkopt:
  • 2 łyżki otrąb owsianych- 20 g
  • 2 łyżki otrąb pszennych- 10 g
  • 2 jajka rozm. M
  • 10 g cukier brzozowy
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Masa:
  • 250 g ricotta
  • 180 g jogurt naturalny 0%
  • 30 g cukier brzozowy
  • 1,5 łyżeczki kawy
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Poncz:
  • 1 łyżeczka kawy
  • 50 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 180 g winogron zielonych
  • 180 g borówek amerykańskich
  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light

Biszkopt:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
otręby przełożyć do blendera lub do młynka i zmielić

Otręby zmielić. Białka oddzielić od żółtek.

ETAP 2:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
w blenderze lub w misce wymieszać sypkie składniki

Do miski przełożyć otręby, dodać kawę, proszek do pieczenia i cukier brzozowy. Wymieszać.

ETAP 3:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
dodać zóltla i dokończyć miksować aż wszystko sie połączy

Dodać żółtka i zmiksować

ETAP 4:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
do ubitych białek dodać miks składników i znów wymieszać

W osobnej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli a potem delikatnie połączyć z masą z drugiej miski

ETAP 5:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
ciasto przelać do tortowicy i wyrównać

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do stygnięcia.

Masa:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
wymieszać jogurt z serkiem ricottą

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Do misy miksera przełożyć serek, jogurt i wstępnie wymieszać.

ETAP 7:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
dodać cukier oraz kawę i wymieszać do rozpuszczenia kawy

Następnie dodać cukier oraz kawę i miksować do połączenia składników i rozpuszczenia kawy.

ETAP 8:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
do żelatyny dodać odrobinę masy a potem całość przelac do miski

Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy i wymieszać dokładnie, przelać mieszaninę do misy i mieszać do połączenia.

Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, następnie ostudzić zupełnie.

Wykonanie:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
na biszkopt wyłożyć połówki winogrona dookoła

Na paterę położyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy. Dookoła tortownicy( od wewnątrz oczywiście) wyłożyć papier do pieczenia. Winogrona przeciąć na pół i połówki układać wokół biszkoptu. Ciasto nasączyć ponczem.

ETAP 10:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
na biszkopt i winogrona wylać ostrożnie połowę masy

Wyłożyć połowę masy kawowej,

ETAP 11:

Torcik tiramisu z borówkami i winogronem light
ułozyć owoce i zalać resztą masy i udekorować wierzch

na masę dać 120 g borówek amerykańskich. Wylać resztę masy i delikatnie wyrównać wierzch. Udekorować górę pozostałymi owocami, wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!

Tagi:

borówka