Torcik truskawkowo-bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Już niebawem pełną parą ruszy sezon truskawkowy, więc trzeba wykorzystywać zapasy truskawek z zeszłego roku - tym sposobem powstał smaczny torcik bez pieczenia.

Torcik truskawkowo-bananowy

Składniki:

Torcik truskawkowo-bananowy

Spód

  • 300 g herbatników
  • 100 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady

Krem bananowy

  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu bananowego z cukrem
  • 1/2 kostki masła

Galaretka

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo-bananowy

ETAP 1:

Torcik truskawkowo-bananowy
Do pokruszonych herbatników dodajemy czekoladę z masłem

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Torcik truskawkowo-bananowy
Masę herbatnikową wykładamy na dno tortownicy

Tak przygotowaną masą wykładamy tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

ETAP 3:

Torcik truskawkowo-bananowy
Z ugotowanego budyniu i masła przygotowujemy krem

Budyń gotujemy na szklance mleka. Studzimy.

Masło ucieramy na puch, po czym dodajemy stopniowo wystudzony budyń.

Gotowy krem wykładamy na herbatnikowy spód i odstawiamy do lodówki.

ETAP 4:

Torcik truskawkowo-bananowy
Truskawki podgrzewamy z cukrem, a następnie mieszamy z galaretką

Rozmrożone truskawki umieszczamy w rondlu, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż truskawki będą się rozpadać. Gorącą masę mieszamy z galaretką i studzimy.

Wystudzoną galaretkę wylewamy na krem budyniowy i schładzamy do całkowitego stężenia.


Tagi:

torcik ciasta