Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Torcik truskawkowo - bezowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wierzch torcika udekorować bezami.

Torcik truskawkowo - bezowy

Składniki:

Torcik truskawkowo - bezowy

 

  • biszkopt:
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • krem:
  • 1 kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 jaja
  • paczka bezów
  • 30 dag truskawek świeżych
  • polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo - bezowy
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodawać cukier. Na końcu wymieszać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Przesiać przez sitko i wsypać do masy. Delikatnie wymieszać i upiec biszkopt. Na parze ubić jajka z cukrem do białości. Margarynę utrzeć w makutrze i dodawać przestudzoną masę jajeczną. Truskawki zmiksować i dodawać powoli do masy ciągle ucierając. Biszkopt przekroić na pól, posmarować połową kremu truskawkowego, ułożyć bezy jeden obok drugiego, znów posmarować kremem i przykryć drugą połową biszkopta.Z podanych składników ugotować polewę i gorącą polać torcik.