Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

już czeka w lodówce bo przecież w Dzień Mamy przyjdą Dzieci !

Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy

 

  • BISZKOPT - w/g przepisu https://gotujmy.pl/maly-biszkopt-cytrynowy-pod-torcik,przepisy,150481.html

 

  • MASA - 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 - 8 łyżek cukru pudru
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
  • 1 galaretka w proszku o smaku truskawkowym + 400 ml wody
  • 500 g truskawek
  • listki melisy
  • złote kuleczki cukrowe

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy
Biszkopt cytrynowy przygotowałam z przepisu https://gotujmy.pl/maly-biszkopt-cytrynowy-pod-torcik,przepisy,150481.html .Truskawki dokładnie opłukałam, usunęłam szypułki. Nożykiem do carvingu nacięłam je dookoła tak żeby po rozłożeniu otrzymać kwiatek - ładniejsze odłożyłam do dekoracji a resztę i pozostałe kawałki pokroiłam w kostkę.Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie. MASA - Żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam ją żeby całkowicie się rozpuściła. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając cukier - ilość musicie dobrać pod własny smak. Dodałam mascarpone i sok z cytryny, ponownie zmiksowałam na gładką masę. Nie przerywając ubijania wlewałam pomału ciepłą żelatynę. Z masy odłożyłam ok. 5 łyżek a do większej części dodałam pokrojone truskawki, wymieszałam i od razu wyłożyłam na jeden blat biszkoptu ułożonego na talerzu i ograniczonego obręczą tortownicy. Boki tortownicy wyłożyłam dodatkowo paskami papieru do pieczenia tak żeby wystawał ponad górną krawędź - będzie łatwiej wyjąć torcik i nic się nie wyleje górą jeśli masy czy galaretki będzie troszkę za dużo :) Masę wyrównałam, przykryłam drugim biszkoptem i lekko docisnęłam. Wierzch posmarowałam odłożoną wcześniej biała masą. Odstawiłam do schłodzenia. Kiedy galaretka zaczęła tężeć na powierzchni torcika ułożyłam kwiatki z truskawek i listki melisy. W każdy "kwiatek" włożyłam cukrowe złote kuleczki i zalałam całość galaretką. Odstawiłam do zastygnięcia na całą noc.
Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy
część truskawek nacięłam nożykiem żeby otrzymać kwiatki - resztę pokroiłam w kosteczkę
Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy
śmietanę ubiłam na sztywno dodając cukier - dodałam też mascarpone - część masy odłożyłam
Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy
do większej części dodałam truskawki i wymieszałam
Torcik truskawkowo-cytrynowo-śmietanowy
biszkopt przełożyłam kremem z truskawkami a wierzch posmarowałam częścią białką i ułożyłam kwiatki z truskawek oraz kistki melisy - całość zalałam galaretką