eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Torcik truskawkowo-czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To ciasto jest dobre na każdą okazję. Najlepszy jest na ciepłe dni, gdyż nie trzeba nagrzewać piekarnika.

Torcik truskawkowo-czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik truskawkowo-czekoladowy

 

  • 120 g biszkoptów okrągłych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki maku
  • 100 g masła
  • MASA SEROWA:
  • 250 g sera białego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 16 g żelatyny
  • 60 ml wody

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo-czekoladowy
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty rozdrobnij na malutkie kawałki. W niewielkim rondlu rozpuść masło. Od razu wrzuć pokruszone biszkopty i kokosy. Dodaj również mak. Mieszaj wszystko do połączenia się składników. Wsyp do tortownicy i dociśnij. Następnie wstaw do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę rozpuść w wodzie i odstawić na 10 min. Zostaw na palniku mieszając, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. W misce wymieszaj cukier puder, wanilię oraz kakao.Do miski daj ser i jogurt grecki. Zmiksuj do utrzymania gładkiej masy. Następnie dodaj suche składniki. Zmiksuj. Na sam koniec dodaj przestudzoną żelatynę. Uzyskana masę czekoladowo-serową wlej na schodzony spód. Rozprowadź równomiernie. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia na ok.1-2 godziny. Wokoło układamy plasterki bananów.Truskawki zmiksuj blenderem aż uzyskamy puree. Dodaj sok z cytryny i cukier puder. Zmiksuj Zagotuj żelatynę (jak wcześniej) i wystudź.Do puree dodaj 2 dodatkowe łyżki jogurtu greckiego i zblenderuj. W osobnej misce ubij jogurt grecki. Następnie do truskawkowego puree wrzuć go oraz wlej żelatynę. Ubij. Warstwę truskawkową wlej na stężałą masę czekoladowo-serową. Na wierzchu ułóż połówki truskawek. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc.)
Torcik truskawkowo-czekoladowy
W niewielkim rondlu rozpuść masło. Od razu wrzuć pokruszone biszkopty i kokosy. Dodaj również mak.
Torcik truskawkowo-czekoladowy
W misce wymieszaj cukier puder, wanilię oraz kakao
Torcik truskawkowo-czekoladowy
.Do puree dodaj 2 dodatkowe łyżki jogurtu greckiego i zblenderuj.
Torcik truskawkowo-czekoladowy
Wokoło układamy plasterki bananów. Wstaw do lodówki.