rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Torcik truskawkowo - galaretkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Torcik truskawkowo - galaretkowy na nadchodzacy wkrotce sezon truskawkowy

Torcik truskawkowo - galaretkowy

Składniki:

Torcik truskawkowo - galaretkowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowo- galaretkowa:
  • ½ kg truskawek
  • 2 galaretki agrestowe
  • Masa śmietankowa:
  • ½ litra śmietany 30 %
  • 2 ½ łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżki żelatyny
  • Ponadto:
  • 2 opakowania herbatników (20 dag)
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo - galaretkowy
Białka ubić, dodać cukier i ubijać, dodać żółtka i ubijać., dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wylozyc do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180stC. Ostudzić.Truskawki oczyścić, pokroić na kawałki i rozłożyć na biszkopcie. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić, jak beda tezec wylać na truskawki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ostudzoną żelatynę rozpuszczona w 1/3 szkl goracej wody i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na masę truskawkowo-galaretkową. Na wierzch rozłożyć herbatniki i zalać je tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 1 ½ szklance gorącej wody.