Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Torcik truskawkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealny, mega truskawkowy tort na letnie upały. Doskonale pasuje do niedzielnej, popołudniowej kawki :)

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

Na biszkopt jasny

  • 6 jaj
  • 1 szkl. maki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na biszkopt ciemny

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Na przełożenie ciasta

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • fix do śmietanki (opcjonalnie)
  • cukier puder do smaku
  • 700 g truskawek
  • galaretka truskawkowa

Dodatkowo

  • dżem truskawkowy
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • fix do śmietanki
  • 100 g truskawek
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy

Na biszkopt jasny

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zamieszać- Wyłożyć na tortownicę (średnica 24 cm) . Piec w 170 stopniach, ok. 30-40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.

Na biszkopt ciemny

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie zamieszać- Wyłożyć na tortownicę (średnica 24 cm) . Piec w 170 stopniach, ok. 30-40 min. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.

Na przełożenie ciasta

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. wody . Do tężejącej galaretki dodać pokrojone w plasterki 300 g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszać serek mascarpone. Do powstałej masy wmieszać drobno pokrojone 400 g truskawek.

Dodatkowo

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietanki. Przełożenia ciasta:
Blat jasny- dżem truskawkowy- tężejąca galaretka- blat ciemny- 1/2 kremu śmietanowego- blat ciemny- pozostała część kremu śmietanowego- blat jasny. Całość posmarować ubitą śmietanką. Udekorować truskawkami. Całość dobrze schłodzić.