SUPERPRZEPIS

Torcik truskawkowy

  • paulina57
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Torcik truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Pyszny torcik na wilgotnym biszkopcie ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną oraz startą mleczną czekoladą.

Składniki:

Torcik truskawkowy

ciasto

  • jajka 4 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 0,5 szkl

masa śmietanowa

do nasączenia

  • woda 0,5 szkl
  • olejek cytrynowy kilka kropli
  • sok z cytryny z 1/2 szt

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodawać po jednym żółtku kolejne wówczas gdy poprzednie się połączy się z masą. Następnie małymi porcjami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor w temp. 160 stopni.

Przekroić na trzy krążki.

Składniki do nasączenia ciasta wymieszać i nasączyć jeden z krążków. Ułożyć na nim truskawki.

Śmietanę ubić ze śmietan fiksami na sztywno. Wyłożyć część śmietany na ciasto z truskawkami i przykryć drugim krążkiem którego następnie nasączyć.

Wyłożyć część śmietany rozsmarować i przykryć trzecim krążkiem.

Pozostałą masą śmietanową przykryć cały tort.

Udekorować startą mleczną czekoladą i resztą truskawek.
Torcik truskawkowy
Przekroić na trzy krążki. Składniki do nasączenia ciasta wymieszać i nasączyć jeden z krążków.
Torcik truskawkowy
Śmietanę ubić ze śmietan fiksami na sztywno.
Torcik truskawkowy
Wyłożyć część śmietany na ciasto z truskawkami i przykryć drugim krążkiem
Torcik truskawkowy
Pozostałą masą śmietanową przykryć cały tort.