MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Torcik wiśniowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Torcik z masą wiśniową, czekoladą i odrobiną alkoholu

Torcik wiśniowo-czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik wiśniowo-czekoladowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa wiśniowa:
  • 280g dżemu wiśniowego
  • 150g wiśni
  • 100ml wiśniówki (lub 50ml spirytusu)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru

 

  • Masa czekoladowa:
  • 100g czekolady mlecznej (tabliczka)
  • 200ml śmietany 36%
  • 2 łyżki pudru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik wiśniowo-czekoladowy
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy puder, proszek i żółtka - miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy pianę, cały czas miksując. Gotową masę wlewamy do tortownicy. Biszkopt pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Dżem, wiśnie, cukier i wiśniówkę mieszamy w garnku. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia w mikrofali, następnie dodajemy do masy wiśniowej. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę kroimy w małe kawałki, i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do jednolitej masy. Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą, następnie powoli dodajemy przestudzoną czekoladę. Biszkopt kroimy na dwie równe części. Białą czekoladę drobno siekamy, i mieszamy z kakaową posypką. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotową nakładamy na folię aluminiową, formując wzorki. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy z cukrem. Blat biszkoptu smarujemy masą wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem. Masę czekoladową nakładamy na górę i boki. Nożem wyrównujemy powierzchnię. Boki tortu posypujemy wiórkami z czekolady. Śmietaną dekorujemy górę tortu, dodatkowo ozdabiamy czekoladowymi wzorkami.
Torcik wiśniowo-czekoladowy
Masą z bitej smietany i czekolady pokrywamy górę i boki torciku