SUPERPRZEPIS

Torcik wiśniowy

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Torcik wiśniowy Więcej zdjęć (2)

Pyszny torcik,lekki,taki w sam raz na upalne dni. Dodałam do niego mało cukru, więc jest lekko kwaśny. Pięknie prezentuje się na stole, więc z powodzeniem możemy upiec go dla gości. Polecam do popołudniowej kawy.

Składniki:

Torcik wiśniowy

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina różowego barwnika spożywczego

Masa:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 2 i pół łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • cukier puder do smaku
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni

Dodatkowo:

  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Torcik wiśniowy

Przygotowanie biszkoptu:

Torcik wiśniowy
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i barwnik spożywczy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy.

Przygotowanie masy:

Torcik wiśniowy
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Wiśnie miksujemy i odmierzamy,żeby było 200 ml.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy, następnie dodajemy zmiksowane wiśnie i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż masa będzie gładka,bez grudek.

Układanie w formie:

Torcik wiśniowy
Następnie biszkopt i masę umieszczamy w formie.

Dno i boki tortownicy wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt, następnie na biszkopt wykładamy masę serowo-wiśniową. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia.

Przygotowanie galaretki:

Torcik wiśniowy
Z podanych składników przygotowujemy galaretkę w wiśniami.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, wsypujemy odsączone z soku wiśnie, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Wykończenie tortu:

Torcik wiśniowy
Następnie przygotowaną galaretkę wylewamy na masę serową, odkładamy do stężenia.

Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc. Rady: Jeżeli nie mamy barwnika możemy go pominąć lub do biszkoptu dodać różowy kisiel:wiśniowy,malinowy lub truskawkowy.